Paristojen käyttöohjeet

2.3 Paristojen käyttöohjeet

10 käyttöohjetta veneakkujen käyttöön

Oikea tapa käsitellä akkuja vaikuttaa ensi silmäyksellä omalta taiteenlajiltaan. On monia tärkeitä seikkoja, jotka on otettava huomioon, jotta akkujärjestelmäsi kestäisi mahdollisimman pitkään. Vääränlaisella käsittelyllä järjestelmä voi menettää huomattavasti tehoaan jo yhden kauden jälkeen.


Jotta näin ei kävisi, esittelemme sinulle tärkeimmät vinkit, jotka sinun tulisi tietää akkujen käsittelyssä. Tulet huomaamaan, että useimmat kohdat ovat perusasioita ja jo yhteensopivien komponenttien hankinnalla vältät monia riskejä.

  1. Noudata ehdottomasti valmistajan turvallisuusohjeita!
  2. Varmista, että käytät sopivaa laturia akun lataamiseen.
  3. Lataa akku mahdollisimman pian käytön jälkeen uudelleen.
  4. Varmista, että litiumioniakkusi on suojattu BMS-järjestelmällä!
  5. Kiinnitä huomiota akun sopivaan asennuspaikkaan tai turvalliseen sijoitukseen.
  6. Käytä vain sopivia kaapeleita liitäntöihin ja kiinnitä ne huolellisesti.
  7. Tee mahdollisuuksien mukaan säännöllisesti tasapainotus latauksen välillä, jos käytät useista akuista koostuvaa kytkentää.
  8. Käytä mahdollisuuksien mukaan vain saman mallisia, ikäisiä ja lataustilaisia akkuja akustossa.
  9. Huolehdi akun oikeasta säilytyksestä ja talvisäilytyksestä.
  10. Valvo akun tunnuslukuja säännöllisesti.

Paristojen turvallisuusohjeet

Turvallisuus- ja käyttöohjeita tulee tietenkin aina noudattaa. Tämä on tärkeää paitsi oman turvallisuutesi vuoksi, myös muiden turvallisuuden takaamiseksi. Väärän käytön yhteydessä voi olla, että sinulla ei ole lainkaan tai on vain rajoitettuja takuuoikeuksia valmistajaa kohtaan.


Löydät ohjeet ja ehdot paristojen yksityiskohtaisilta sivuilta.

Sopiva laturi

Käytä vain latureita, jotka sopivat akullesi ja vastaavaan liitäntään. Jos sataman sähköliitäntä ei ole siihen tarkoitettu, sulake palaa. Jos lataat litiumioniakkuja väärällä laitteella, se voi johtaa kapasiteetin menetykseen!



Paljon vaarallisempaa on kuitenkin, jos lataat lyijyakkua väärin. Liian suurilla latausvirroilla akku voi kuumentua voimakkaasti ja akussa muodostuu runsaasti vetyä. Tämä johtaa äärimmäisessä tapauksessa suureen palo- ja räjähdysvaaraan, puhumattakaan akun kapasiteetin menetyksestä.

Akun tulisi ladata mahdollisimman pian käytön jälkeen.


Nopea lataus

Litiuioniakut eivät kestä jatkuvaa syväpurkausta, koska akkujen kennot voivat vaurioitua korjaamattomasti. Siksi litiuioniakut on suojattu BMS-järjestelmällä syväpurkausta vastaan. BMS huolehtii siitä, että akussa on aina hieman varausta jäljellä ja olet turvallisella puolella.



Älä odota useita viikkoja tai jopa kuukausia syväpurkautuneessa tilassa (yli 90 % purkaus), muuten akku saattaa menettää kapasiteettiaan. AGM-akut voit ladata huoletta täyteen. Litiumakut viihtyvät parhaiten 50–80 % lataustasolla.

BMS

Lithiumioniakut on joka tapauksessa suojattava akkujen hallintajärjestelmällä (BMS), sillä muuten ne menettävät nopeasti kapasiteettiaan tai aiheuttavat turvallisuusriskejä. Suosittelemissamme akuissa BMS on aina integroitu.

BMS:n vakiotoiminnot ovat:

  • Ylilataussuoja

  • Oikosulkusuojaus

  • Historian tallennus (tärkeää takuun kannalta)

  • Syväpurkautumissuoja

  • Solujen tasapainotus

  • Lämpötilan valvonta

  • Kuormituksen rajoitus suuria virtoja vastaan

  • Viestintä akkukennojen ja ajoneuvotietokoneen välillä

Litiuioniakennot ovat erityisen herkkiä yli- ja alijännitteelle. Jos valmistajan ilmoittama jännitealue ylitetään, voi tämä hyvin nopeasti johtaa yksittäisen kennon täydelliseen vikaantumiseen. Esimerkiksi kennon syväpurkaus alle 1,5 V:n aiheuttaa kuparisiltojen muodostumista. Uudelleen latauksen yhteydessä nämä johtavat oikosulkuun ja siten kennon tuhoutumiseen.


BMS:n toinen tärkeä tehtävä on kennon jännitteiden tasapainottaminen. Lämpötilan valvonta ja kuormituksen rajoitus varmistavat, että virta katkaistaan hätätilanteessa. Näin akku ei vahingoitu ja vaarat, kuten tulipalot tai räjähdykset, estetään.

Sopivat kaapelit

Kaapeleiden tulee olla riittävän paksuja käyttötarkoitukseen. Parasta on käyttää suoraan moottorin tai akun valmistajan kaapeleita. Nämä sisältyvät yleensä toimitukseen. Älä missään tapauksessa käytä vaurioituneita kaapeleita.



Lisäksi on tärkeää käyttää samanpaksuisia ja -pituisia kaapeleita, erityisesti rinnankytkennässä. Eri kaapelit vaikuttavat vastukseen, mikä voi johtaa lyhyempään käyttöikään tai pienempään kapasiteettiin.

Akkujen varastointi ja talvisäilytys

AGM-, geeli- ja litiumioniakut voidaan yleensä jättää veneeseen talveksi, sillä Saksan kylmät lämpötilat eivät vahingoita niitä. Vasta alle -20 °C:n lämpötiloissa akut voivat vaurioitua, koska elektrolyytit jäätyvät jossain vaiheessa.




Akut eivät kestä jatkuvaa kuumuutta. Sen sijaan matalat lämpötilat ovat sopivia, kunhan ne pysyvät yli -20 °C:n, sillä näin itsepurkautuminen vähenee.

AGM- ja geeliparistojen varastointi

Säilytä lyijyakut mahdollisimman täyteen ladattuina.


AGM- ja geeliakut tulisi säilyttää mahdollisimman täyteen ladattuina. Akut kannattaa aina irrottaa ja mahdollisuuksien mukaan liittää ylläpitolaturiin. Näin akku ladataan säännöllisin väliajoin aina täyteen.



Jos tämä ei ole mahdollista, suositellaan akun varauksen tarkistamista 2–3 kuukauden välein ja tarvittaessa lataamista. Noudata tällöin parhaiten valmistajan suosittelemaa purkausjännitettä. Jos purkaus on vähäistä, tästä voi jatkossa luopua tai tarkistusvälejä voi pidentää.

Litiumioniakkujen varastointi

Älä säilytä litiumioniakkuja mielellään täyteen ladattuina. 50–80 % lataustaso on ihanteellinen.

Litiumioniakut tulisi mieluiten säilyttää ei täysin ladattuina. Paras lataustaso on 50–80 %. Myös litiumioniakut tulisi irrottaa, mutta niitä ei missään nimessä saa liittää ylläpitolaturiin.



Hyvin alhaisen kuukausittaisen itsepurkautumisen ansiosta akun pitäisi selviytyä koko talven yli. Voit kuitenkin muutaman kuukauden kuluttua tarkistaa akkusi varaustason syväpurkauksen välttämiseksi. Noudata tällöin parhaiten valmistajan suosittelemaa purkausjänniterajaa.



Jos lämpötila laskee alle -20 °C, akku tulisi mahdollisuuksien mukaan ottaa pois laitteesta, koska elektrolyytit voivat jäätyä.

Akun valvonta

  • Lataus- ja purkuvirrat 

  • Akun lataustila

  • Akun lämpötila latauksen ja käytön aikana

  • Akun jännite latauksen aikana ja käytössä

Lataustila

Moottorissa oleva näyttö tai erillinen akkumonitori näyttää akun lataustilan. Arvot mitataan jännitteen perusteella ja ovat riittävän tarkkoja, vaikka ne olisivatkin hieman epätarkkoja. Monitorit ovat valmistajasta ja mallista riippuen jopa integroituna akkuun tai sähkömoottoriin.


Käyttäjänä sinulla on etuna, että voit olla huomattavasti turvallisempi ajon aikana. Ei epävarmuutta akun nykyisestä varaustilasta eikä yllättävää pysähtymistä. 

Akun jännite

Jännite on luultavasti akun tärkein ominaisarvo. Jännitteen perusteella voidaan määrittää akun varaustaso. Kun akku on täysin ladattu, mitattava jännite on nimellisjännitteen yläpuolella, eli latauksen loppujännitteessä. Kun akku on 'tyhjä', jäljellä on vain purkauksen loppujännite.



Akun jännitteen valvonta ja varaustason seuranta ovat aina tiiviisti yhteydessä toisiinsa. 

Jos akkua puretaan liian syvälle tai yliladataan liikaa, se on haitallista akulle.

Lataus- ja purkausvirta

Latausvirtaa ohjaa laturi. Monet laturit tarjoavat mahdollisuuden näyttää nykyisen latausvirran. Latausvirran ja latausjännitteen perusteella voidaan myös määrittää latausteho (V*Ah = Wh). Mitä suurempi latausvirta, sitä suurempi myös latausteho ja akun latausnopeus.



Sinun tulisi aina varmistaa, että akku kestää kyseisen latausvirran. Muuten voi seurata kapasiteetin menetyksiä tai jopa akun tuhoutuminen. Sama pätee myös purkuvirtaan. Sitä voidaan valvoa joko suoraan kuluttajassa tai shuntin ja akun valvontalaitteen tai ajotietokoneen avulla.

Jäljellä oleva ajoaika

Jäljellä oleva ajoaika voidaan laskea melko helposti. Kun mittaat nykyisen virrankulutuksen ja tiedät akun jäljellä olevan kapasiteetin, voit yksinkertaisella laskutoimituksella laskea jäljellä olevan ajoajan. Jäljellä oleva ajomatka voidaan myös laskea nykyisen nopeuden ja jäljellä olevan ajoajan perusteella. 

Lämpötila latauksen aikana

Latauksen aikana lämpötila ei saa ylittää tiettyä arvoa (noin 55 °C), jotta akkua ei vahingoiteta. Vaara on yleensä olemassa vain pikalatureilla tai jos latausvirrat ovat akulle liian suuria tai ympäristön lämpötila on hyvin korkea.

Akun lämpötila käytön aikana

Akun lämpötilan käytön aikana ei tulisi olla liian korkea eikä liian matala. Ihanteellinen lämpötila on 20° C. Joissakin litiumioniakuissa BMS tarjoaa ylikuumenemissuojan. Lämpötilan ylittyessä jännitelähdöt katkaistaan ja näytetään virhesignaali. Akku voidaan ottaa uudelleen käyttöön vasta, kun akun lämpötila on jälleen turvallisella tasolla. Sama koskee liian matalaa lämpötilaa. 



AGM- ja geeliakut eivät yleensä sisällä tätä ominaisuutta. Tämän voi kuitenkin lisätä lämpötila-anturilla ja kytkennällä, joka katkaisee virran automaattisesti kriittisen lämpötilan saavutettuaan. 

Tietoa oman akkupankin rakentamisesta

Latauksen tasapainotus

Kun useita akkuja kytketään sarjaan tai rinnan, on varmistettava, että jännite ja kapasiteetti pysyvät yksittäisissä akuissa samoina. Lisäksi kytkentään tulisi käyttää vain samanlaisia akkumalleja.


Eri tyyppisten akkujen käyttö voi nopeasti aiheuttaa ongelmia riippuen siitä, kuinka paljon akut poikkeavat toisistaan. Joka tapauksessa akkujen käyttöikä lyhenee.

Samanlaisten paristojen käyttö piirin rakentamisessa

Käytä mahdollisuuksien mukaan vain saman mallisia, ikäisiä ja lataustilaltaan samanlaisia paristoja. Kaikissa mainituissa tapauksissa voi esiintyä merkittäviä kapasiteetin ja käyttöiän menetyksiä, riippuen siitä, kuinka suuria erot paristojen välillä ovat.



Syynä on se, että paristoja kuormitetaan eri tavoin. Jos haluat olla varma, älä tee tässä asiassa kokeiluja.

Etusi greenboatsolutionsin kanssa

yksinkertaista.
Muutama klikkaus säästää paljon aikaa ja stressiä!
nopeaa.
Saat tuloksen 5 minuutin kuluessa.
vertailtavissa.

Vertaat lähes 600 erilaista sähkömoottoria.

läpinäkyvää.

Sinulla on yleiskatsaus yli 30 valmistajaan.

contact image