Haluat saada tietoa veneen akuista. Selvitämme, mitä akkujen kohdalla tulee ottaa huomioon ja mitä tekniikkaa niiden taustalla on. Tässä artikkelissa keskitytään pääasiassa yleisiin tietoihin. Oppaasta löydät erityisiä vinkkejä veneakkujen ostoon.
-
1.
Asennus ja kytkentä
-
2.
Turvallisuus ja kotelo
-
3.
Akunhallintajärjestelmä
-
4.
Valvonta ja ohjaus
-
5.
Laturit
Akun asennus veneeseen ja kytkentä
Kun asennat akkujärjestelmääsi, sinun tulisi kiinnittää huomiota muutamiin perusasioihin. Tärkeintä ovat valmistajan ohjeet! Jos noudatat seuraavia 10 kohtaa, ei oikeastaan mikään voi mennä pieleen!
Varmista akkua asentaessasi, että:
-
1.
Riittävä ilmanvaihto on mahdollista
-
2.
Liitäntäkaapelit on kiinnitetty tukevasti
-
3.
Käytä vain yhteensopivia kaapeleita, joiden poikkileikkaus on riittävä
-
4.
Oikea kytkentä otetaan huomioon (yleensä ristiin)
-
5.
Litiuimakussa on BMS
-
6.
Sarjakytkennässä on hyvä olla akkujen tasapainottaja
-
7.
Kaapelit eivät ole vahingoittuneet eivätkä liian pitkät
-
8.
Kaapelit eivät ole vahingoittuneet eivätkä liian pitkät, jotta häviö vältetään
Suositut LiFePO4-akut
Löydät muuten oppaastamme ohjeet akun kapasiteetin määrittämiseen veneessäsi. Käy ihmeessä tutustumassa!
Akkukokonaisuuden rakentaminen kytkennöillä
Suosittelemme käyttämään akkua, jos mahdollista. Kytkennöissä on asennuksen suuremman vaivan lisäksi myös muita teknisiä haittoja. Tärkeä edellytys kytkennälle on valmistajan ilmoitus akun soveltuvuudesta.
Kun yhdistät akkuja, voit kasvattaa akuston jännitettä tai kapasiteettia. Sarjakytkennässä jännite kasvaa. Voit yhdistää kaksi samanlaista 12 voltin nimellisjännitteellä olevaa akkua sarjaan ja saada 24 V akuston. Rinnankytkennässä kapasiteetti kaksinkertaistuu 100 Ah / 12 V:sta 200 Ah / 12 V:iin.
Sarjakytkennän haitat
Sarjaan kytkettyjen akkujen kokonaisteho määräytyy heikoimman akun mukaan. Eri lataustasot johtavat akun kapasiteetin ja käyttöiän heikkenemiseen, minkä balansoija voi estää. Laturit eivät pysty tätä tasapainottamaan!
Rinnankytkennän haitat
Yhden solun vikaantuminen voi vahingoittaa koko rinnankytkentää solukuolemaan asti. Syynä ovat korkeat tasavirtavirrat akkujen välillä. Myös tässä: Käytä sulakkeita tai tasapainottimia, jotta yksittäinen viallinen akkukenno ei vahingoita kaikkia muita akkujärjestelmän kennoja.
Akkubalansseri
Litiuakkujen kohdalla solujen tasapainotus hoidetaan BMS:n (akunhallintajärjestelmä) toimesta, jolloin pienet erot voidaan tasoittaa. Solujen tasapainotus voi olla aktiivista tai passiivista. Aktiiviset balansserit siirtävät energiaa korkeamman varauksen soluista matalamman varauksen soluihin. Passiiviset balansserit puolestaan toimivat kuin latauksen rajoittimina, jolloin kaikki solut latautuvat yhtä paljon.
Paristojen käyttöohjeet
Sinun tulisi ehdottomasti lukea nämä ohjeet ennen käyttöä:
-
1.
Noudata ehdottomasti valmistajien turvallisuusohjeita. Muista myös muiden turvallisuus.
-
2.
Lataa akku mahdollisimman pian käytön jälkeen (muuten kapasiteetin menetys uhkaa!)
-
3.
Käytä vain sopivia kaapeleita liittämiseen ja asenna ne huolellisesti
-
4.
Varmista akun oikea säilytys ja talvisäilytys.
-
5.
Varmista, että käytät sopivaa laturia akun lataamiseen
-
6.
Varmista, että litiumioniakkusi on suojattu BMS-järjestelmällä!
-
7.
Varmista, että akullesi on sopiva asennuspaikka tai turvallinen sijainti
-
8.
Käytä mahdollisuuksien mukaan vain saman mallisia, ikäisiä ja lataustilaisia paristoja paristokytkennässä
Akkujen turvallisuus
Meiltä löydät ainoastaan litiumioniakut tai VLRA-akut. Molemmat ovat huoltovapaita ja vuotamattomia. Akut voidaan siksi asentaa mihin tahansa asentoon. Nämä akut ovat verrattuna muihin avoimiin akkutyyppeihin tai bensiiniin erittäin turvallisia.
Sinun tulisi aina noudattaa valmistajan turvallisuusohjeita. Turvallisuusriskejä esiintyy pääasiassa väärän käsittelyn tai törkeän huolimattomuuden seurauksena. Näitä voivat olla esimerkiksi väärä asennus, väärä lataus, väkivalta, avotuli tai oikosulku.
Väärä asennus tai lataus sopimattomalla laturilla johtaa sähkömoottorin ja akun vaurioitumiseen. Laturin liian korkea virta johtaa akun kuumenemiseen ja käyttöiän lyhenemiseen. Pahimmassa tapauksessa tämä voi aiheuttaa palo- tai räjähdysvaaran. Kiinnitä huomiota yhteensopiviin komponentteihin ostaessasi, jotta vältät tietyt riskit.
Akkukotelo
Kotelo suojaa akkukennoja ympäristön vaikutuksilta, veneissä koteloiden tulisi olla vähintään roiskevedenkestäviä tai vesitiiviitä. Akkukoteloiden vakiomateriaali on kevyt ABS-muovi. Se on kestävä, sään- ja ikääntymisenkestävä, joten se sopii erinomaisesti tähän tarkoitukseen. Joidenkin erityisen laadukkaiden ja osittain suurikapasiteettisten akkujärjestelmien valmistajat käyttävät ruostumatonta terästä tai alumiiniseoksia.
Akut, joita ei ole ensisijaisesti suunniteltu veneilykäyttöön, eivät usein täytä korkeaa IP-suojausluokkaa. Aurinkosähkövarastot eivät verrattuna veneakkuun ole erityisen pöly- tai vesitiiviitä. Jos haluat käyttää tällaisia akkuja, ne on asennettava vesitiiviiseen paikkaan. Vaihtoehtoisesti voit käyttää akkukoteloa.
Akunhallintajärjestelmä
Akunhallintajärjestelmä (BMS) suojaa litiumakkuja vaaroilta ja vaurioilta sekä muilta turvallisuusriskeiltä. Tästä syystä suosittelemme aina BMS:n käyttöä litiumakuissa. Litiumioniakut ovat erityisen herkkiä yli- ja alipurkautumiselle.
Akkuihin liittyvät vahingot ja vaarat
Jos valmistajan suosittelemasta jännitealueesta poistutaan, voi seurauksena olla oikosulku ja kennon tuhoutuminen. Toinen tärkeä toiminto on kennojännitteiden tasapainottaminen. Lämpötilan valvonta ja kuormituksen rajoitus varmistavat, että virta katkaistaan hätätilanteessa. Näin akku ei vahingoitu ja vaarat, kuten tulipalot tai räjähdykset, estetään.
BMS:n muita toimintoja voivat olla:
-
1.
Lämpötilan valvonta
-
2.
Ylilataussuoja
-
3.
Kuormituksen rajoitus liian suuria virtoja vastaan
-
4.
Viestintä akkukennojen ja ajoneuvotietokoneen välillä
-
5.
Oikosulkusuojaus
-
6.
Historian tallennus (tärkeää takuun kannalta)
-
7.
Syväpurkautumissuoja
Minkä akun sinun pitäisi valita?
Kiinnitä siksi huomiota siihen, että valitset nykyaikaisen litiumtekniikan akun, jossa on BMS-suojaus. Litiumioniakut ilman BMS:ää ovat joka tapauksessa harvinaisia poikkeuksia. Ilmoitamme erikseen poikkeuksista.
Akun valvonta ja ohjaus
Tärkeitä valvottavia tunnuslukuja:
-
1.
Akun jännite (lataus ja käyttö)
-
2.
Akun lataustila
-
3.
Akun lämpötila latauksen aikana
Akun varaustila
Usein on tärkeää pystyä lukemaan akun jäljellä oleva kapasiteetti ja olla varma jäljellä olevasta toimintamatkasta. Sähköperämoottorissa on usein LED-näyttö tätä varten. Tämä ei yleensä ole kovin tarkka, mutta riittää useimmiten täysin. Akkumonitori näyttää sinulle varaustilan hieman tarkemmin.
Akun jännite
Jännite on tärkein tunnusluku, koska sen perusteella voidaan määrittää akun varaustaso. Monissa näytöissä näytetään suoraan akun varaustaso, ei akun jännitettä. Akkuvalvontamittareissa tai ajotietokoneissa jännite on vakiomittausarvo. Latureissa akun jännite näytetään aina latauksen aikana.
Lataus- ja purkausvirta
Latausvirtaa ohjaa laturi. Monet laturit tarjoavat mahdollisuuden näyttää nykyisen latausvirran. Latausvirran ja latausjännitteen perusteella voidaan myös määrittää latausteho (V*Ah = Wh). Mitä suurempi latausvirta, sitä suurempi latausteho ja akun latausnopeus.
Sinun tulisi aina varmistaa, että akku kestää kyseisen latausvirran. Muuten voi seurata kapasiteetin menetyksiä tai jopa akun tuhoutuminen. Sama pätee myös purkausvirtaan. Purkausvirran ja varaustason perusteella voidaan laskea jäljellä oleva ajoaika.
Jäljellä olevan ajoajan näyttö
Jäljellä oleva ajoaika voidaan laskea melko helposti. Jos mittaat nykyisen virrankulutuksen ja tiedät akun käytettävissä olevan kapasiteetin, voit laskea jäljellä olevan ajoajan. Jäljellä oleva ajomatka voidaan myös laskea nykyisen nopeuden ja jäljellä olevan ajoajan perusteella. Koska molempia arvoja ei voida mitata suoraan, niitä ei myöskään näytetä oletuksena moottorin näytöissä tai ajotietokoneissa.
Akun latauslämpötila
Yksi usein seurattu arvo on akun lämpötila latauksen aikana. Lämpötila ei saa ylittää noin 55 °C, sillä muuten akku voi vaurioitua. Tämä riski esiintyy yleensä vain pikalatureilla tai liian suurilla latausvirroilla. Suosittelemme siksi aina käyttämään sopivaa laturia.
Käyttölämpötila
Akun lämpötilan käytön aikana ei tulisi olla liian korkea eikä liian matala. Ihanteellinen lämpötila on 20 °C. Ylikuumenemissuoja ei ole akkujen vakiovaruste. Niin kauan kuin käytät akkua asianmukaisesti ja käytät sopivaa laturia, tämä ei todennäköisesti tule koskaan ajankohtaiseksi.
Akun varastointi ja talvisäilytys
Parhaan tavan varastoida tai talvisäilyttää akku riippuu hieman akun tyypistä. AGM-, geeli- ja litiumakut voidaan yleensä talvisäilyttää veneessä. Kylmät lämpötilat eivät vahingoita niitä, koska niiden itsepurkautuminen on vähäistä. Vasta alle -20 °C lämpötiloissa akut voivat vaurioitua, koska elektrolyytit voivat jossain vaiheessa jäätyä.
Lyijyakkujen varastointi ja talvisäilytys
Lyijyakut (AGM- ja geeliakut) tulisi varastoida mahdollisimman täyteen ladattuina. Akut kannattaa irrottaa ja mahdollisuuksien mukaan liittää ylläpitolaturiin. Jos tämä ei ole mahdollista, suosittelemme akun varauksen tarkistamista ja tarvittaessa lataamista. Noudata tällöin parhaiten valmistajan suosittelemaa purkausjännitearvoa.
Litiumakkujen varastointi ja talvisäilytys
Litiumioniakut tulisi säilyttää parhaiten 50–75 % lataustasolla. Myös litiumioniakut tulisi irrottaa, mutta niitä ei missään tapauksessa saa liittää ylläpitolaturiin. Erittäin alhaisen itsepurkautumisen ansiosta akun pitäisi selviytyä koko talven yli. Voit kuitenkin muutaman kuukauden kuluttua tarkistaa akkusi varaustason syväpurkauksen välttämiseksi.
Akkulaturi veneeseen
Akkulaturit eroavat toisistaan latausmenetelmien, jännitealueen ja lataustehon perusteella. Teoriassa kaikki eri latausmenetelmät täyttävät saman tarkoituksen ja niitä voidaan käyttää kaikentyyppisille akuille. Koska akuilla on kuitenkin erilaisia ominaisuuksia, eivät kaikki latausmenetelmät sovi ihanteellisesti kaikille akuille. Erityinen riski liittyy liian suureen lataustehoon ja siitä seuraavaan akun voimakkaaseen lämpenemiseen.
Aina yhteensopiva laturi akulle!
Suosittelemme siksi käyttämään vain yhteensopivia latureita akkujärjestelmällesi. Näin akustasi on iloa pitkään! Haluatko ladata akkusi veneessä etkä tiedä miten? Akun kapasiteetin määrittämisestä löydät muuten ohjeita oppaastamme.
Etusi greenboatsolutionsin kanssa
Vertaat lähes 600 erilaista sähkömoottoria.
Sinulla on yleiskatsaus yli 30 valmistajaan.