Sähköveneet - kaikki tarvittava tieto

Sähköveneet - kaikki tarvittava tieto

Mitä pitää ottaa huomioon sähkömoottorin ostossa? Sähkömoottorit käyttävät nykyaikaisinta teknologiaa. Annamme sinulle yleiskuvan tärkeimmistä aiheista veneesi ympärillä. Ennen kuin siirrymme yksityiskohtiin, aloitamme muutamalla lyhyellä tiedolla veneen tyypeistä ja runkomuodoista.

  • Ajomatka ja akku

  • Nopeus

  • Sähkönkulutus

  • Sähkömoottorin suorituskyky

Veneiden runkomuodot

Veneiden rungoissa on periaatteessa kaksi erilaista tyyppiä: uppoavat ja liukuveneet. Uppoavat veneet ovat veneitä, jotka upottavat pysyvästi tarkalleen niin paljon vettä kuin ne painavat. Mikään uppoava vene ei voi ylittää runkonopeutta, eli ohittaa keulasta syntyvää aaltoa perästä.

Veneiden runkomuodot

Lepotilassa ja hitaassa nopeudessa jokainen vene on siirtymävaiheessa. Liukuvan veneen rungon muoto nostaa veneen vedestä kasvavan nopeuden myötä. Ihanteellinen on sileä, pitkänomainen runko ja leveä perä. Rungon nopeus ylittyy kauas, koska vedestä nousemisen jälkeen vesivastus poistuu.

Sähkömoottorisi suorituskyky

Kuinka paljon tehoa veneeni tarvitsee?

Veneesi paino (displacement) on ratkaiseva tekijä sähkömoottorin suunnittelussa. Yksinkertaisesti sanottuna, mitä raskaampi veneesi on, sitä enemmän tehoa moottorisi tarvitsee. On tärkeää, että olet myös valmistautunut huonoon säähän. Voimakas virtaus ja korkea aallokko eivät saisi olla sinulle ongelma.

Kuinka paljon tehoa veneeni tarvitsee?

Tehon määrittäminen

Displacement-veneessä oletamme 2 kW tonnia veneen painoa kohti. Kerro veneen paino (tonneina) kahdella ja saat vastaavan tehon. Henkilöä kohden laskemme yleensä 75 kg ja laskemme muun kuorman yhteydessä 50 kg lisää.

Esimerkki laskemisesta

Alla olevan veneen tyhjäpaino on 1000 kg. Tapauksessamme kuljetamme enintään 2 aikuista ja laskemme mukaan 50 kg lisää pienen lapsen, ruoan, juomien ja ankkurin kanssa. Yhteensä veneen paino on 1200 kg. Kertomalla tekijällä 2 saamme tarvittavan moottoritehon 2,4 kW sähköperämoottorillemme.

Veneen ajokortti vaaditaan yli 7,5 kW:n moottorille

Jos sinulla on veneen ajokortti, voit ohittaa kappaleen ongelmitta. Jos sinulla ei ole ajokorttia, sinun tulisi noudattaa enintään 15 hv:n suositusarvoa, jolla voit ajaa ilman ajokorttia.

1.1.2023 alkaen enintään 7,5 kW:n (noin 10 hv) sähköteho on sallittu ajokortitta ajamiseen. 11 kW:n (~15 hv) sähkömoottori vaatii ajokortin!

Mitkä moottorit sopivat?

Riippuen tehosta, eri valmistajat ovat sinulle relevantteja. Yllä olevassa esimerkissä Minn Kotan perämoottori tai Torqeedon perämoottori sopisivat erittäin hyvin. Kuitenkin kaikkien yli 20 eri valmistajan vertailemiseksi suosittelemme käyttämään tuotehakijaamme!

Suorituskyky moottoriveneissä

Moottorivene pystyy nousemaan vedestä ja liukumaan kasvavan nopeuden myötä. Runkonopeus ylitetään huomattavasti liukumisen aikana. Liukumiseen tarvitaan merkittävästi suurempi moottoriteho. Digitaalisessa neuvonantajassamme laskemme sinulle suunnilleen tarvittavan moottoritehon moottoriveneellesi.

Suorituskyky moottoriveneissä

Polttomoottori vs. sähkömoottori

Oletko tähän asti käyttänyt polttomoottoria? Tarvitsenko tehokkaamman moottorin? Ei huolta: sähkömoottorit ovat yleensä tehokkaampia ja suorituskykyisempiä alhaisemmissa kierrosluvuissa. Joissakin sähkömoottoreissa on jopa portaaton nopeudensäätö.


Voit laskea sähkömoottorin tarvitseman tehon suunnilleen samaksi kuin polttomoottorin. Suosittelemme kuitenkin käyttämään digitaalista neuvontaamme ennen ostopäätöstä. Usein polttomoottorit ovat ylimitoitettuja ja maksat turhaan liikaa.


Tarvitsetko tietoa sähkömoottorista ja sen tarvitsemasta tehosta? Seuraavaksi käsittelemme nopeutta ja sen jälkeen sähkönkulutusta. Kannattaako sähkömoottorilla ajaa vai ei?!

Nopeus

Kuinka nopeasti voin ajaa sähkömoottorillani? Onko sillä vähemmän työntövoimaa kuin polttomoottorillani? Selvitämme myytin nopeudesta:

Mistä nopeus riippuu?

Nopeus riippuu yksilöllisestä veneestäsi ja paljon vähemmän moottorista kuin luulet! Joten on yhdentekevää, onko sinulla polttomoottori vai puhdas sähkömoottori kyydissäsi. Sähkömoottori saa liukuveneen vastaavalla teholla samaan nopeuteen kuin polttomoottori samalla nimellisteholla.


Jos sinulla on vene, jolla on sopiva runkomuoto liukumiseen ja olet asentanut riittävän tehokkaan moottorin, voit tietysti saavuttaa liukuvauhdin veneelläsi. Sinun ei kuitenkaan pidä unohtaa: korkeilla nopeuksilla energiantarve on myös erittäin korkea, mutta siitä myöhemmin lisää.

Veneesi vesirajan pituus

Mikä on vesirajan pituus ja mihin sitä tarvitaan? Vesirajan pituudella voit antaa karkean arvion veneesi odotettavissa olevasta nopeudesta. Mitä suurempi se on, sitä suurempi on veneesi runkonopeus.


Tämä tieto on perustavanlaatuisesti kiinnostava sinulle, mutta se on vain vähäpätöinen tekijä moottorin valinnassa. Planeriveneissä vesirajan pituus on tärkeä minimitehon laskemisessa! Voit lukea lisää tästä erikoistapauksesta täältä.

Nopeus liukuveneissä

Siirtyminen liukuvaan ajotilaan tapahtuu noin 2,8 kertaa runkonopeuden kohdalla, mikä vaihtelee tietysti veneestä riippuen. Siksi veneet, joilla on alhaisempi runkonopeus, siirtyvät nopeammin liukumoodiin.

Nopeus liukuveneissä

Liukupotkurin maksiminopeus rajoittuu voiman ja ilmanvastuksen määrään. Ilmanvastus kasvaa edelleen kasvavan nopeuden myötä ja johtaa lopulta siihen, että veneen runko nousee ylös. Vene menettää kosketuksen veteen, mikä on ehdottomasti vältettävä.

Äänen nopeuden rikkominen

Siirtymä purjehtimisesta liukuun voidaan verrata lentokoneen äänen nopeuden rikkomiseen. Veneessä perä ohittaa oman keulavellin. Samoin tapahtuu lentokoneessa. Lentäessään se rikkoo itse aiheuttamansa ääniaallon.

Sekoitus displaceeria ja liukuria

Lisäksi siellä ovat puoliliukurien rungot. Puoliliukurit pystyvät nousemaan aallonharjalle ja osittain ohittamaan sen. Tämän avulla ne voivat saavuttaa nopeuksia, jotka ovat 2-2,5 kertaa runkonopeutta suurempia.


Ne eivät kuitenkaan pysty siirtymään täysin liukulennolle. Puoliliukurunkojen konseptin takana on ajatus, että suuremmat nopeudet saavutetaan samalla energiankulutuksella.

Nopeammin kuin poliisi sallii

Nykyinen maailmanennätys nopeimmasta sähköveneestä on 142,6 km/h. Nopeus saavutettiin erityisesti tätä varten muokatulla veneellä testiradalla. Kuitenkin jo sarjatuotannossa on sähköveneitä, jotka voivat saavuttaa lähes 50 solmun nopeuden, eli 92,6 km/h.


Kuten näette, voit ajaa sähkömoottorilla nopeammin kuin poliisi sallii. Pidempiä veneilyretkiä varten suositellaan kuitenkin maltillista nopeutta. Lisäksi vesillä on tietysti nopeusrajoituksia, joita suosittelemme noudattamaan.

Sähkönkulutus

Nopeuden kaksinkertaistamiseksi tarvitaan noin kahdeksankertainen teho. Tämän vuoksi on suositeltavaa kiinnittää erityistä huomiota taloudelliseen nopeuteen sähkömoottoreissa, jotta saavutetaan pidempi ajomatka. Usein tämä jopa ylittää nopeusrajoituksen.

Rungon muodon mukaan

Virtaustarve riippuu muun muassa rungon muodosta. Erotellaan uppoava, puoliliukuva ja liukuva. Upottavassa ajossa tarvitaan vähiten virtaa. Asuntoveneissä voidaan jo ajaa itsenäisesti tällä nopeudella.

Esimerkki laskennasta

Usein 0,5 kW tonnia veneen painoa kohti riittää saavuttamaan 70% runkonopeudesta. Jopa noin 80% runkonopeudesta sähkönkulutus on suhteellisen vähäistä. Sen yli kulutus kasvaa merkittävästi.

Eksponentiaalinen kulutus

Kun käännät kaasukahvaa yli 80% runkonopeudesta, veneesi ei juurikaan kiihdy, mutta kuluttaa eksponentiaalisesti enemmän sähköä. Jos sinulla on liukuvene, sinun tulisi ajaa joko runkolinjalla tai liukulinjalla. Puoliliukuva ajo on erittäin epäekonomista.

Laskenta

Mitä eksponentiaalisuus tarkoittaa? Nopeuden kaksinkertaistamiseksi tarvitaan kolmas potenssi. Laskenta: 2x2x2 = 8. Kiihdyttääkseen 10 km/h:sta 20 km/h:iin, tarvitaan 8 kertaa enemmän energiaa.


Periaate on sama polttomoottoreissa ja sähkömoottoreissa, joten polttomoottorissa on kiinnitettävä huomiota riittävään polttoaineeseen ja sähkömoottorissa riittävän suureen akkuun.

Mitä tapahtuu puoliliukuajossa?

Jos veneesi ei sovellu liukuun tai moottorin teho ei riitä, et voi ylittää keulavettä ja työnnät sitä edessäsi. Veneen edessä on korkea keulavaltainen aalto, joka tarjoaa suuren vastuksen. Tämä johtaa suureen energiahäviöön ja veneesi liikkuu vain vähän nopeammin.

Puoliliitimien sähkönkulutus

Sähkönkulutus kasvaa voimakkaasti ja toimintasäde / ajankohta laskee äärimmäisen alhaiseksi. Lisäksi moottori ja akkujärjestelmä ovat voimakkaasti kuormitettuja. Tämä voi rajoittaa kestävyyttä. Lisäksi suuri aalto häiritsee muita veneilijöitä ja vesilajeja ja voi vahingoittaa rannan kiinnitystä.

Ajoaika ja kapasiteetti

Maksimiajoaika riippuu akun kapasiteetista. Mitä pidemmän matkan haluat ajaa, sitä enemmän energiaa tarvitset. Tyhjällä akulla voit vain antaa muiden veneiden vetää sinut seuraavaan satamaan.

Ajoaika ja kapasiteetti

Oma kokemuksesta voin sanoa, että useimmat veneen omistajat ovat erittäin avuliaita ja mielellään auttavat. Pitkä köysi kannattaa pitää varmuuden vuoksi mukana. Kuitenkin ensin täytyy olla vene lähellä. Siksi: parempi liikaa kapasiteettia kuin liian vähän.

Kapasiteetin laskeminen

Ajokerta riippuu ajotyylistäsi! Maksimikulutuksen saavuttamiseksi kerro moottorisi teho ajokerran kestolla. Jos moottorin teho on 4 kW ja ajat 2 tuntia, sinun on oltava 8 kWh akku aluksessasi.


Huomaa: Et yleensä aja täydellä teholla järven yli. Normaalisti ajat taloudellisella nopeudella. (Tässäkin: poikkeukset vahvistavat säännön)

Taloudellinen nopeus

Mikä on taloudellinen nopeus? Se on tehokkaampi ja energiatehokkaampi. Se on noin 70% maksiminopeudesta. Useimmiten nopeus on kuitenkin edelleen huomattavasti nopeampi kuin useimmat vesiväylät ja vesistöt Saksassa sallivat.

Taloudellinen nopeus

Kuinka kauan sähkömoottorini veneessä kestää

Usein päiväretkellä noin 8 tunnin aikana akkua ei tyhjennetä kokonaan. Usein ankkuroimme matkan aikana saadaksemme hieman aurinkoa tai mennäksemme uimaan. Muista aina ottaa huomioon maksimiajoaika. Akku on tässä tärkeä.

Tehollinen kapasiteetti

Laskelmissamme käytämme aina tehollista kapasiteettia. Tämä on energia, joka voidaan todellisuudessa ottaa akkujärjestelmästä. Suosittelemme siis suunnittelemaan hieman varovaisesti ilmoitetun ajomatkan suhteen.


Laskemme tarvittavan kapasiteetin syöttötiedoistasi.

Optimaalinen reittisuunnittelu

Pitkällä matkalla et halua yllättyä epämiellyttävästi. Toinen vinkki: On hyödyllistä suunnitella reittisi satamien tai laiturien läheisyyteen, joissa on sähkönsyöttö. On tietysti valtava ero, haluatko ajaa veneelläsi mukavasti ja rentoutuneesti vai melko nopeasti.

Optimaalinen reittisuunnittelu
Lisäksi sillä on vaikutuksia, ajatko siirtymävauhdilla vai omistatko veneen, jolla voit ja haluat saavuttaa liukuvaunun. Tämä riippuu ensisijaisesti veneestäsi, erityisesti rungon muodosta, mutta toissijaisesti moottorin teho on erittäin tärkeä tekijä.

Sähköavusteinen moottori

Monet käyttävät sähkömoottoria lyhyillä matkoilla ja taloudellisella ajotavalla sen sijaan, että heillä olisi pelkkä moottori aluksessa.


Jos käytät sähkömoottoria vain apumoottorina, tarvitset vähemmän tehoa. Tämä pätee usein, kun haluat vain lähteä satamasta tai olet yleisesti ottaen lyhyellä matkalla. Tällöin pienemmällä moottoriteholla varustettu moottori riittää, esimerkiksi noin 1 kW per veneen tonni painoa.

Optimaalisen sähkömoottorin edut veneelle

Pienemmällä teholla varustetulla moottorilla voit säästää rahaa ja silti saada sopivan sähkömoottorin. Tämä voi olla erityisen hyödyllistä purjeveneissä, kun haluat siirtyä laiturilta järvelle. Sen jälkeen tuuli vie sinut järven yli. Jos tuuli ei puhalta, voit aina käyttää sähkömoottoria ja palata takaisin laituriin.

Kuinka usein käyt sähkömoottorilla?

Ajotiheydelläsi on vaikutusta siihen, minkä tyyppistä akkua suosittelemme sinulle. Jos käytät sähkömoottoria usein, litiumioniakku on sopivin akkutyyppi. Tämä johtuu pääasiassa sen pitkäikäisyydestä. Litiumakut ovat huomattavasti kevyempiä ja siksi paras valinta liukuveneissä.


Pienempiin ja keskikokoisiin akkujärjestelmiin ja normaaliin ajotiheyteen suosittelemme yleensä AGM-akkuja. AGM-akut ovat huomattavasti edullisempia. Lisäksi niillä on vähemmän painoa. Akkutyyppejä koskeva yksityiskohtainen vertailu löytyy kuitenkin oppaan luvusta 3.

Kuinka usein käyt sähkömoottorilla?

Hyödyt greenboatsolutionsin kanssa

helppo.
Muutaman napsautuksen avulla säästät paljon aikaa ja stressiä!
nopea.
Saat tuloksen 5 minuutin kuluessa.
vertailukelpoinen.

He vertailevat lähes 600 erilaista sähkömoottoria.

läpinäkyvä.

Sinulla on yli 30 valmistajaa yhdellä silmäyksellä.

contact image